Se întâmplă cu pensiile acestor români, inevitabil. Totul pleacă de la decizia CCR și nu sunt multe variante

de: Alexandru Puiu
13 09. 2023

O reformă substanțială a sistemului de pensii din România nu mai întârzie foarte mult. După decizia CCR referitoare la pensiile speciale, autoritățile de la București nu mai pot amâna prea mult o nouă inițiativă pentru a le impozita substanțial și, mai ales, pentru a mări vârsta de pensionare în cazul acelei categorii de români.

Pe parcursul zilei de ieri, Comisia Juridică din Parlament a avut pe masă cel mai nou proiect de lege pentru eliminarea pensiilor de serviciu. Cu toate acestea, tema nu a făcut subiectul dezbaterii în ședința de azi. Este important de reținut că legea care a picat la CCR mai poate primi amendamente doar până mâine.

Un lucru este însă sigur, în actuala sesiune parlamentară, trebuie soluționate atât problema pensiilor și cât și legea salarizării. Ambele reprezintă jaloane din PNRR care se pot reflecta în pierderi de miliarde de lei pentru România, sub formă de fonduri europene.

Ce spune noua lege a pensiilor pentru speciali

Printre prevederile din noua lege a pensiilor, se numără creșterea vârstei de pensionare până la 60 de ani, cu mențiunea că această creștere se va materializa treptat până în anul 2035. Mai mult decât atât, pensiile procurorilor și judecătorilor nu vor fi atinse în niciun fel până în 2028. Aceleași pensii vor trece pe contributivitate abia în 2043.

Pensiile speciale vor beneficia de un impozit de 20% pentru orice valoare care depășește salariul mediu pe economie. O nouă formă de calcul și digitalizarea tuturor dosarelor este de asemenea pe listă.

În privința pensiilor obișnuite, acestea se vor majora din 2024 datorită desființării procentului de 9,4% din PIB din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ca referință, la momentul de față, pensiile totalizează aproximativ 8 procente, cu mențiunea foarte importantă că aproximativ 1% din Produsul Intern Brut ține doar de pensiile de serviciu. Ca o notă de subsol, la momentul de față, în România, pensia minimă este de 1.125 de lei, iar punctul de pensie este de 1.785 lei.